Bekkentherapie

Indicaties voor bekkentherapie

Ongewild verlies van urine en/of ontlasting.
Niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten, veel te vaak plassen.
Pre- en postoperatief bekkenbodemtraining bij chirurgische interventies in de onderbuik.
Bekkenpijn en lage rugklachten (rond zwangerschap en bevalling).

Bekkenbodemtraining bij Fysiotherapie Hoogkerk

Vaak begint het met een ‘klein ongemak’: u verliest zomaar een paar druppels urine. Gewoon als u lacht, iets optilt, tijdens het hoesten of terwijl u aan het sporten bent. Bij een inspanning, klein of groot, is er dan sprake van urineverlies. Deze vorm van urineverlies noemt men stress-incontinentie. Met bekkenbodemtraining zijn deze klachten goed te verhelpen of verminderen. Ook kan het zijn dat u zeer veelvuldig naar het toilet moet op een dag of bij aandrang direct aan moet lopen. Dan spreken we van aandrangincontinentie of urge-incontinentie. Deze klachten kunnen behandeld worden met het geven van drink- en plasadviezen en worden eventueel aangevuld met bekkenbodemtraining. De bekkentherapeut van Fysiotherapie Hoogkerk kan u hierbij helpen.

Bekkenpijn in en na de zwangerschap

Pijn in de omgeving van het bekken is een veel voorkomend verschijnsel in de zwangerschap. Onder invloed van zwangerschapshormonen verweken de verbindingen tussen de bekkenbeenderen (dit is een natuurlijk proces om tijdens de bevalling het kind een vrije doorgang te geven). Als de verbindingen echter te lang voor of na de bevalling erg soepel zijn kan dit lijden tot pijnklachten.
Bekken fysiotherapie is erop gericht om bij deze klachten de stabiliteit rondom het bekken weer te optimaliseren en adviezen te geven hoe u het beste om kunt gaan met de pijnklachten in het dagelijks leven.
Een bekkenfysiotherapeut is een fysiotherapeut die een driejarige opleiding na de basis opleiding heeft gevolgd en zich heeft gespecialiseerd in bekken-, bekkenbodem- en buikklachten.

Wat kan de bekkentherapeut van Fysiotherapie Hoogkerk voor u doen?

Behandeling van een bekkentherapeut van Fysiotherapie Hoogkerk kan uw klachten duidelijk doen afnemen.  De bekken fysiotherapeut gaat samen met u op zoek naar de oorzaak van uw urineverlies of andere klachten en stelt met u een behandelplan op. Tijdens de behandeling krijgt u informatie en begeleiding.
De bekken fysiotherapie kan ook gericht zijn om zo lang mogelijk te blijven functioneren gedurende en na de zwangerschap d.m.v. het corrigeren van het dagelijks houdings- en bewegingsgedrag.  Zij helpt u bij het vinden van de balans tussen belasting en belastbaarheid
en stelt samen met u een individueel oefenprogramma op.

Voor vragen rondom bekkentherapie bij Fysiotherapie Hoogkerk kunt u contact opnemen met ons.

Regina Witteveen is bij Fysiotherapie Hoogkerk onze bekkenfysiotherapeut.